Leo Gestel
In het Stadsmuseum is één kamer geheel gewijd aan de in Woerden geboren kunstenaar Leo Gestel. Zijn vader, Willem Gestel, was er huis- en decoratieschilder en directeur van de Avondtekenschool. Gestel kreeg daar zijn eerste tekenlessen en volgde daarnaast lessen aan de Rijksakademie voor beeldende kunsten in Amsterdam.
Stijlen
Aanvankelijk werkte hij in een impressionistische trant, maar na een reis naar Parijs begon hij luministisch te werken. Daarna paste hij de divisionistische schildertechniek toe, wat onder meer te zien is in landschappen gemaakt rond Woerden en het naburige Montfoort. In deze jaren behoorde hij samen met Piet Mondriaan en Jan Sluijters tot Nederlands' 'ultra-moderne' kunstenaars. Later volgde een vlak-lineaire stijl met felle kleuren, een kubistische stijl en het donkere expressionisme van de Bergense school.
Woerden als bron van inspiratie
Gestel maakte reizen naar onder meer Mallorca, Beieren, Italië en woonde twee jaar in Vlaanderen. Ondanks zijn vele reizen zou hij Woerden nooit vergeten. Tijdens familiebezoeken bleef de stad en het omringende platteland hem inspireren. Gedurende zijn gehele leven keerde het motief van Woerden en Groene Hart dan ook veelvuldig terug in zijn tekeningen en schilderijen.
Leo Gestel Kamer
In een van de stijlkamers van het Stadsmuseum is altijd werk van Leo Gestel te zien. Hier hangen onder meer landschappen die Gestel rond Woerden schilderde, het uitzicht op de Bonaventurakerk in Woerden, een portret van zijn zusje en treffende voorbeelden van cubisme van zijn reis naar Italië.
Op een touchscreen kan je bovendien de gehele Gestel-collectie van het museum bekijken, zodat je een goede indruk kunt krijgen van Gestels brede oeuvre.
Kijk hier naar een korte videorondleiding door de Gestel-kamer door conservator Stephanie Rompa.