Sinar Maluku monument

Sinar Maluku monument

In de poort van Kazerne hangt een plaquette, uitgevoerd in metaal, groen gepatineerd en bestaat uit drie reliëfs. 

Op de plaquette staat de volgende tekst:

Tijdelijk verblijf…

Ter nagedachtenis van de Molukse mannen, vrouwen en kinderen die in 1951 in woerden kwamen voor een ‘tijdelijk verblijf’. Ontheemd door hun inzet voor Oranje/Nederland en hun ideaal van een eigen staat.

Tussen 21 maart en 21 juni 1951 komen, op dienstbevel, ruim 12.500 Molukse mannen, vrouwen en kinderen per schip aan in Nederland. De meeste mannen zijn militairen van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL), een kleine groep is in dienst van de Koninklijke marine. De KNIL-militairen worden bij aankomst direct ontslagen. Na aankomst worden de Molukkers over het hele land verspreid in woonoorden (Ambonezen-kampen), waaronder de drie in Woerden: als eerste in de Kazerne (118 pers.), daarna de kampen Singel (181 pers.) en Utrechtsestraatweg (284 pers.). In totaal komen er 583 Molukkers in Woerden terecht.

Voor een tijdelijk verblijf…

De verwachte terugkeer naar hun, in 1950 uitgeroepen staat Republiek Maluku Selatan, blijft echter uit. In de eerste jaren wordt centraal gekookt en krijgen volwassenen drie gulden zakgeld per week, men mocht niet werken. Grote gezinnen zitten soms met 11 personen in een enkele kamer. Wat de mensen hoop en kracht geeft, is de onderlinge steun binnen de gemeenschap. Uiteindelijk worden de drie kampen in de jaren zestig opgeheven. Er blijven ongeveer 250 Molukkers in Woerden wonen. Niet in een Molukse wijk zoals in veel andere plaatsen maar verspreid door de stad. Toch is de gemeenschapszin gebleven.

Van dit monument is door het KIOR-team geen presentatie gemaakt. 

Kunstenaar: Taeke Friso de Jong
Materiaal: Staal
Locatie: Kazerne poort
Plaats: Woerden
Jaar van plaatsing: 2019

Delen: