De andere boerderij
zaterdag 11 juli 2015 t/m zondag 4 oktober 2015
Familieboerderijen hebben het niet makkelijk in rijke westerse landen als Nederland en de Verenigde Staten. Duizenden verdwijnen er elk jaar. Maar je kunt ze nog steeds vinden: boerderijen die al generaties door dezelfde familie worden voortgezet. Fotograaf en journalist Ellen Kok wil begrijpen hoe deze boeren dat volhouden en wat hen succesvol maakt. Want waarom wordt iemand boer en welke rol speelt traditie daarin? En heeft het agrarische familiebedrijf toekomst in een markt die om massaproductie en lage prijzen vraagt? Om daar achter te komen, fotografeerde Ellen op Lilac Ridge Farm in Brattleboro in de Amerikaanse staat Vermont en op De Beekhoeve in Kamerik in de provincie Utrecht. Haar foto’s, gemaakt tussen mei 2004 en april 2015, laten twee boerenfamilies zien die veel waarde hechten aan een evenwichtige natuur, dierenwelzijn, gezond voedsel en het gezinsleven. Zij geloven in hun familietraditie maar bewandelen ook nieuwe wegen om inkomen te verwerven en een spil te zijn in hun omgeving.
Derde generatie boeren
In de stambomen van de families Thurber en Van der Laan zijn al in 1760 en 1622 voorouders te vinden die boer waren in dezelfde streek. Op de huidige plek begonnen ze hun veeteeltbedrijven in 1937 en 1914. De eerste generatie van beide families had een kleine kudde melkkoeien, kippen of varkens, een paard voor de ploeg. De tweede generatie gebruikte bestrijdingsmiddelen en kunstmest voor een zo hoog mogelijke productie. Toen in beide families de derde generatie het roer overnam, besloot die te kiezen voor biologisch. Ross Thurber en Koos van der Laan waren ervan overtuigd dat dit geen stap terug was, maar juist een stap vooruit. Geen gif meer, en alleen antibiotica om zieke dieren te behandelen. Enkel dierlijke mest en aandacht voor het milieu. Niet alleen koeien, maar ook groenten, bloemen, fruit en activiteiten die burgers betrekken bij het boerenleven.
Tegendraads
Ellen Kok laat zien hoe creatief en gedreven deze boeren zijn bij het bloeiend houden van hun tegendraadse bedrijf in een wereldeconomie die aandringt op industriële landbouw. De Thurbers en de Van der Laans voelen zich niet geroepen de hele wereld te voeden. Zij richten zich bewust op een lokale, kleinschalige opbrengst. Massaproductie betekent altijd dat andere dingen worden opgeofferd, benadrukken zij. Dingen waaraan zij juist waarde hechten: gezonde koeien, goed bodembeheer, schoon water, vogelgezang rond de boerderij, gezinsleven. Als je het succes van een boerenbedrijf alleen afmeet aan de productie dan meet je niet het totaal. Koos van der Laan zegt hierover: "De voldoening zit hem voor mij niet in het aantal koeien dat ik melk, maar in de afwisseling van het werk". Ross Thurber vindt: "Plant, dier en mens die allemaal nauw samenwerken; dat is van een tijdloze schoonheid."
Ellen Kok
Als fotograaf en journalist combineert Ellen Kok foto’s met geschreven verhalen. Ze streeft ernaar mensen te verbinden en hen de ogen te openen. Haar foto’s hebben een intiem en vertrouwelijk karakter. In1982 studeerde Ellen af aan de School voor de Journalistiek in Utrecht. Als fotograaf is ze autodidact. Na haar studie schreef ze over fotografie voor Trouw, NRC Handelsblad en fotovakbladen als FOTO en Focus. Vanaf 1988 richtte ze zich vooral op agrarische fotografie en verscheen haar werk in het Agrarisch Dagblad, Oogst, 19NU en in verschillende dag- en weekbladen.
Vanaf 1997 houdt Ellen zich vooral bezig met het maken van fotoverhalen en documentaire fotoboeken. Ze publiceerde onder andere de boeken 'SCHOOL. Een jaar op het Minkema College in Woerden' en 'Cadets'. Haar verhalen en foto’s werden onder andere gepubliceerd in Trouw, de Volkskrant, Vrij Nederland, NRC Handelsblad en het Parool. Vanaf 2010 woont en werkt ze afwisselend in Linschoten en in Drewsville in de Amerikaanse staat New Hampshire.
Boek
Ellen Kok fotografeerde de twee boerderijen niet alleen, maar noteerde ook wat ze zag en hoorde en interviewde de boerenfamilies. De foto's en de verhalen kwamen samen in het gelijknamige boek ‘De Andere Boerderij’. Het boek is verkrijgbaar in het Stadsmuseum, de boekwinkel en te bestellen via de website: www.andereboerderij.nl
Verkoop
De foto's in deze tentoonstelling zijn te koop. Voor meer informatie en prijzen kun je terecht bij de baliemedewerkers.