Elements of Fashion

zaterdag 14 december 2013 t/m zondag 2 maart 2014

Deze winter staat het Stadsmuseum Woerden geheel in het teken van mode! Tijdens de tentoonstelling ‘Elements of Fashion’ wordt de toon gezet door hoeden van Sietje Dekker-Bijhouwer, sieraden van Linda Ezerman, tassen van Maureen Jonkman en Martine den Haan, laarzen van Rachel de Kler en kleding van Lia Luijendijk. De tentoonstelling draait om aarde, lucht, water en vuur en iedere zaal staat in het teken van één van deze vier elementen. De mode balanceert op de rand van draagbaarheid. Sommige stukken, zoals de sieraden, zijn bedoeld om echt gedragen te worden. Anderen, zoals de laarzen en kleding, verbeelden vooral het idee of concept van de kunstenares. Ze zijn gemaakt om van een afstandje te bewonderen of van dichtbij te bekijken en aan te raken.

Ambacht
Naast het artistieke ontwerp is ambachtelijkheid van belang in het werk van de kunstenaressen. Het omzetten van een idee naar een drie dimensionaal kledingstuk of accessoire vereist specifieke vaardigheden zoals moulage -materialen in model brengen op een hoedenblok, paspop of schoenleest- of patroontekenen. Daarna worden de moeilijk verwerkbare stoffen zoals stug leer, fragiel plastic of zelf ontwikkeld textiel in hun juiste vorm gebracht. Bij het maken van laarzen en tassen komen vluchtige stoffen, grote machines en spierkracht kijken. Hoeden en kleding vereisen specifieke steken en naaitechnieken. Voor de sieradenmaakster blijft het niet meer bij het oude ambacht van de edelsmid. Zij gebruikt naast zilver en goud ook nieuwe en gebruikte materialen zoals polymeerklei, wol, rubber en hars.

De vier elementen
De exposerende kunstenaressen zijn met elkaar verbonden door hun fascinatie voor de natuur. De vier elementen roepen tegenstrijdige gevoelens van verwondering, vrijheid, spanning en vrolijkheid in hen op. Strandwandelingen aan de Noord Hollandse kust geven Linda Ezerman een gevoel van geborgenheid, maar ook het vermoeden van gevaar. Sietje Dekker-Bijhouwer denkt terug aan wandelingen in haar jeugd met haar vader die haar de namen van de planten leerde die ze samen tegenkwamen. Lia Luijendijk voelt vooral verwondering voor de vier elementen en Rachel de Kler richt zich op hun fijne uitwerking zoals ijs, vliegen en lange wandelingen. Martine den Haan en Maureen Jonkman zijn vooral gefascineerd door het effect van tijd op de natuur. Ze verbeelden verschillende groeiprocessen door hun tassen te combineren met beeldmateriaal zoals ingelijste foto’s.

Sietje Dekker-Bijhouwer

Sietje Dekker-Bijhouwer maakte speciaal voor deze tentoonstelling hoeden van sinamay, een soort geweven sisal. Ze werkt intuïtief: vanuit vorm en kleur begint ze met een experimenteel ontwerp van karton. Daarna gaat ze aan de slag met het gekozen materiaal dat tijdens het werken in haar handen zijn definitieve vorm krijgt. Haar hoeden zijn te dragen maar niet per se draagbaar. Sietje’s fascinatie voor de natuur komt voort uit haar tijd op de Veluwe. Als kind genoot ze ervan om in het bos hutten te bouwen, in bomen te klimmen en op zoek te gaan naar eetbare paddenstoelen.

Na haar opleiding tot modeontwerpster aan de AKI in Enschede werkte Sietje een tijd als zelfstandig modeontwerpster, docente textiele werkvormen en kledingontwerpen en als coupeuse op het kostuumatelier van Opera Forum. Sinds 2005 werkt ze als hoedenontwerpster onder de naam PS Hats. Voor meer informatie: www.pshats.com

Linda Ezerman

Linda Ezerman maakt sieraden van ongebruikelijke materialen die in haar omgeving voorkomen zoals vilt, hout, zilver en koper gecombineerd met polymeerklei, siliconen en verf. Haar werk is draagbaar en biedt geborgenheid in de ongrijpbare wereld om ons heen. In haar sieraden brengt Linda tot uitdrukking hoe zij de buitenwereld ervaart. De natuur, zoals het bos en de zee, roepen gevoelens op van vrijheid, geborgenheid en ongemakkelijkheid.

Na verschillende creatieve studies, waaronder beeldhouwen aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam, startte ze in 2011 met de opleiding professioneel goudsmeden aan de vakschool Schoonhoven. Sinds 2010 heeft ze zich permanent toegelegd op het maken van sieraden en exposeerde o.a. in Amsterdam, Beijing en Zaandam. Voor meer informatie: www.lezerman.com

Maureen Jonkman en Martine den Haan

Maureen Jonkman en Martine den Haan ontwierpen samen voor deze tentoonstelling vier tassen. Ze maakten van de mogelijkheid gebruik om op een andere manier te denken en met andere materialen te werken dan ze gewend zijn. Ze hebben gezocht naar een manier om het ondraagbare te verbeelden. Per element bedachten zij een ondraagbaar beeld en een bijpassende, draagbare tas.

Martine den Haan kwam tijdens haar studie 3D design aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht in aanraking met het maken van tassen. In 2004 startte ze haar eigen label genaamd MM tassen. Ook geeft ze cursussen edelsmeden en is ze docent bij het Leerlokaal in Arnhem. Hier leerde ze in 2012 Maureen Jonkman kennen.

Maureen Jonkman heeft een passie voor leer, stof en kleurcombinaties. Al tijdens haar jeugd hielden stoffen en kleuren haar bezig en maakte ze outfits voor haar barbiepop. Na haar opleidingen grafisch ontwerpen en costumière koos ze voor een opleiding tassen maken in het Leerlokaal in Arnhem. Een jaar geleden begon ze haar eigen tassenlabel Berbice.

Rachel de Kler

Rachel de Kler heeft een grote passie voor laarzen. Tijdens het ontwerpen laat ze haar verbeelding de vrije loop en speelt ze met vorm en kleur. Draagcomfort heeft geen prioriteit. Hoe vrolijk en speels haar ontwerpen ook zijn, de praktijk van het ambachtelijk schoenmaken is ontnuchterend. Het vereist vakmanschap, beschermbrillen, oordoppen en veel liefde en geduld. Rachel is gefascineerd door de ongekende, tegengestelde krachten die de natuur voortbrengt zoals bliksem, orkanen en aardbevingen. Krachten waar de mens niet of nauwelijks tegen bestand is. In haar laarzen richt ze zich echter op hun vrolijke kanten zoals schaatsen, vliegen en wandelen.

Rachel volgde de cursus ambachtelijk schoenmaken in Nieuwegein en de opleiding onderwerkmaker in orthopedie. Ze ontwerpt zowel in opdracht als vrij werk. Ze exposeerde o.a. in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en tijdens de Arnhem Mode Biënnale. Voor meer informatie: www.wonderlaars.nl

Lia Luijendijk

Lia Luijendijk woont en werkt in Harmelen. Ze liet zich inspireren door het fotoboek Leven, een reis door de tijd van natuurfotograaf Frans Lanting, over de ontwikkeling van het leven op aarde. Speciaal voor deze tentoonstelling maakte ze een object van regenjassen, een vuurmantel, een gala aardejurk en een wolkenhoepelrok. Lia experimenteert graag met verschillende materialen om te zien welke onontdekte mogelijkheden ze in zich hebben. Met haar kunstwerken wil ze bezoekers verwonderen over de onorthodoxe mogelijkheden van textiel in zijn vele verschijningen.

Lia studeerde kunstgeschiedenis en volgde een opleiding textiele werkvormen. Ze exposeert regelmatig in binnen- en buitenland en werkt de laatste tijd samen met kunstenaars van andere disciplines. Voor meer informatie: www.lia-textielkunst.nl

Delen: